Filip David: Politika Vučića šizofrena, pobijedili su Miloševićevi ljudi

Radiosarajevo.ba
Filip David: Politika Vučića šizofrena, pobijedili su Miloševićevi ljudi

Filip David (78), književnik, esejista i dramaturg, jedan od osnivača protumiloševićevskog Beogradskog kruga 1990. godine veliki je borac protiv nacionalizma. Četvrti je, kako je svojevremeno zapisao Miljenko Jergović, iz kvarteta što ga još sačinjavaju velikani Danilo Kiš, Mirko Kovač i Borislav Pekić, "moćnih, stilski i intelektualno izražajnih, ali i vrlo različitih prozaista", s kojima je i drugovao. Dobitnik je, među brojnika, i nagrade Meša
Selimović.

Razgovarao: Faruk Vele

Suprostavljajući se snažno režimu "Balkanskog kasapina", David je postao "moralna vertikala savremenog srbijanskog društva".

Iako je vjerovao da su ti, Miloševićevi ljudi, poslije 5. oktobra 2000. godine samo prošlost, oni danas, kako kaže, zauzimaju pola Vlade Srbije! David za Radiosarajvo.ba kaže da je zabrinut da se situacija u ovom dijelu svijeta može promijeniti jednog dana, ali, boji se, "ne nabolje, već nagore".

Razbio je opoziciju

S njim smo razgovarali nakon beogradskih lokalnih izbora na kojima je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio apsolutnu prevlast u toj zemlji i bukvalno pomeo sa scene svaku opoziciju.

"Vučić je nakon posljednjih izbora u Beogradu preuzeo apsolutnu vlast u Srbiji. Opozicija je razbijena! Ona nema više nikakvu snagu, čak je problem da se pređe cenzus od deset posto. Problemi su nastali kada je Vučić preuzeo proevropsku politiku nekih jačih opozicionih stranaka. Tu se opozicija nije snašla. Najveći problem je u tome da je veliko pitanje koliko je ta proevropska

Vučićeva politika iskrena. Jer, ako vi posmatrate šta pišu mediji pod njegovom kontrolom, ti tabloidi, televizije, PINK i slične, oni su svi protiv Europe, oni su svi proruski orijentirani. Tako da to unosi dosta veliku zabunu. Neko ko sa strane to posmatra, pita se da li je to stvarno jedna iskrena politika. Ako mediji pod kontrolom Vučića sprovode njegovu politiku, onda ta politika treba biti proevuropska", priča David.

Prema njegovom mišljenju, takva Vučićeva politika je šizofrena. To je vidljivo i u srbijanskoj javnosti. Naime, uprkos Vučićevoj navodnoj europskoj politici, ankete pokazuju da tek 20-ak procenata stanovnika Srbije želi uopće u EU!? Tako da je, prema Davidom mišljenju, pravo pitanje kakvi će biti rezultati referenduma kada se jednom bude o tome odlučivalo.

"A to je posljedica kampanje koja se vodi protiv EU, proruske kampanje, koja je sasvim suprotna onome što Vučić govori i obrazlaže u javnosti. Pod velikim je znakom pitanja koliko je ta politika iskrena", govori David.

Prvi bi, dodaje, podržao jednu politiku koja je proeuropska, koja istovremeno ide za konačnim rješenjem pitanja odnosa sa Kosovom koje opterećuju naše istočno susjedstvo.

"Ja sam i prije nekoliko godina govorio da je jedino pravo rješenje, koje ide na korist i Srbiji i Kosovu, priznanje nezavisnosti Kosova. Tu rješenja nema, osim ratnog rješenja i držanja tog problema stalno na dnevnom redu. To je najbolje i za Srbe na Kosovu, srpske svetinje na Kosovu, manastire, kulturne ustanove... Da se postigne sveobuhvatan program, sveobuhvatni sporazum o tome. Ali, ja ne vidim da se to može ostvariti, uz ovakvu atmosferu koja se stvara u srpskom društvu i politici", smatra on.

Filip-David-il-male-non-puo-vincere.jpg - undefined

Književnik Filip David

Govoreći o trendu u kojem snažne zemlje EU fravoriziraju Vučića, dok se zatvaraju oči pred onom što radi u Srbiji ili na Balkanu, David dodaje da Europa nema drugoga izbora.

"On je jak predsjednik. Vidite, dobija na izborima uvjerljivo. Evropski političari se uzdaju u njega, jer nemaju u koga drugog. Prisjetite se istorije Jugoslavije i vremena Miloševića. Milošević je povremeno bio vrlo dobar saradnik Evrope, vjerovali su u njega. Poslije Miloševića vidite šta se dešavalo. Sada je došlo do pobjede svih onih koji su 5. oktobra 2000. godine izgledali poraženo. Oni su svi sada na vlasti. To je ta garnitura koja je antievropska, proruska, koja je bila poražena. Pogledajte njihove, od Vulina, Tome Nikolića do Nenada Popovića, da ne nabrajam. Pola vlade su likovi iz devedesetih godina za koje smo mislili da su zauvijek otišli sa političke scene", ističe David.

Nadalje, primjećuje da je politika koju Vučić vodi prema Bosni i Hercegovini, podržavajući posredno Milorada Dodika, "jedna od stvari koja ide kontra navodnoj proeuropskoj politici srpskog političkog rukovodstva".

"Ti odnosi s Dodikom... Posljednje što je bilo jeste da je Dodik došao i glasao ovdje za Beograd!? To više nije licemjerno već tragikomično. I sve to vodi jednoj politici, dosta konfuznoj, koja pokušava da se snađe tamo gdje je korisno. Da uzme pare na strani. Razum govori uzmite pare od EU, a srce, mi smo bliski Rusima, Rusi su naši pravi saveznici", naveo je.

Govoreći o opasnostima da BiH i ovaj dio svijeta otkližu u novu nestabilnosti, pa i sukobe, David kaže da ga uznemirava činjenica da nas vode političari koji nisu pouzdani, niti se možete vjerovati njihovim riječima.

Velika nestabilnost

"Situacija se može promijenit iz osnova tokom jednog dana. Bojim se ne nabolje, već nagore. Sretna je okolnost pa su te vojske rasformirane pa u našem regionu nema države koja ima jaku vojsku, koja može sama rješavati. Druga opasnost je što ako velike sile požele da ovdje imaju
sukob, one će vrlo brz naoružati nove ili stare-savezike. Opasnost uvijek postoji. Politička nestabilnost je velika. Od svih problema koji su se pojavili sa rasturanjem Jugoslavije devedesetih - nijedan nije riješen. Svaki je nasilno zaustavljen, staveljen pod tepih. Čeka se da se samo od sebe rješava. A ovi političari nisu tog kalibra da mogu išta riješiti", naveo je David.

Najviše ga, ipak, zabrinjava činjenica da u Evropi jačaju krajnje desne, čak fašističke stranke. Od Njemačke, preko Austrije, Mađarske i Češke, do Francuske. Posljednji primjer je Italija.

"Neke istorijske situacije se, ipak, bukvalno ne ponavljaju. Ali što mene uvijek brine, to je ta podrška koja Srbiji dolazi iz krajnje nacionalističkih grupacija, politika. Uzmite u Austriji. Slobodarska partija, ekstremno desna, u Francuskoj je to Le Pen. Vi znači dobijate podršku od najvećih negativaca svjetske politike. To znači da oni u Srbiji prepoznaju nekog svog potencijalnog ili stvarnog saveznika. A od Srbije, političke situacije u Srbiji, u velikoj mjeri zavisi i stabilnost regiona. To je sve povezano. Živimo u opasnom vremenu gdje se u svijetu dešavaju mnoge neprijatne, čudne stvari, gdje taj desni populizam, zahvaljujući novim okolnostima, odnosno velikoj migraciji i drugim stvarima, dobija sve više zamaha i podrške običnih glasača".

Uzimaju pare iz EU, šuruju s Rusijom

"Jasno je da sva finansijska pomoć jednoj dosta jadnoj ekonomiji u Srbiji, koja se batrga, pokušava stati na svoje noge, dolazi iz Europske unije. Sve finansije. Od Rusije malo toga stiže. Tako da tu postoji neki konkretni razlozi zašto se vlast u Srbiji stalno poziva na EU, a ispod žita radi na nekim drugim rješenjima", zaključuje David,

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije